Wednesday, 5 August 2015

Cara buat cili boh

Bagi yang suka makanan bersambal, tak sah kalau tak buat cili boh sendiri. Sesetengah orang memang tak beli cili boh di luar, kurang sedap katanya banding masak guna cili boh buatan sendiri.
Cara buat,

1. Cili kering - dipotong kecil-kecil, guna gunting lagi senang
2. Rendam cili untuk lembutkan cili dan memudahkan proses pengasingan biji cili.
3. Tapis cili dan buang biji cili yang tertinggal didasar tapis.
4. Rebus cili seperti dalam gambar
5. Tapis lagi sekali seperti proses 3
6. Kisar cili dengan belender/giling, semasa blender masukkan minyak sedikit untuk hancurkan biji cili.
7. Masukkan sedikit garam dalam cili boh anda, boleh letak dalam botol atau bekas bertutup dan simpan dalam freezer untuk tahan lama.

* abaikan gambar besar gedabak, sebab entri ni di tulis terus dari handphone.

No comments:

Post a Comment

SUPPORT

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email

Contact Form

Name

Email *

Message *

Penafian (Disclaimer)
suficreative.blogspot.my adalah perkongsian mengenai kekeluargaan, kesihatan, pendapat dan pengalaman penulis sahaja. Sebarang info yang berkaitan dengan isu perubatan dan melibatkan undang-undang adalah dibawah tanggungjawab anda sebagai pengguna. Dapatkan nasihat dari pihak bertauliah sebelum mengamalkan sebarang info terutama kesihatan sebagai langkah berjaga-jaga dan keselamatan.