Sunday, 25 January 2015

Isteri Urus Kewangan Keluarga

Bila baca pengalaman ibu-ibu yang 'fulltime' menjaga anak dan keluarga dirumah, tersentuh betul rasa hati. Bukan senang sebenarnya bila buat keputusan jadi surirumah sepenuh masa, hanya suami seorang yang bekerja untuk tampung belanja keluarga.

Apalagi zaman harga barang yang semakin naik sekarang. Kalau mental tak kuat mungkin boleh buat ibu-ibu merasa tertekan di rumah. 

Bagi yang hidup di bandar besar pula, mesti tahu bagaimana rasanya kos hidup yang semakin tinggi, semua nak kena bayar kan. Apapun ibu-ibu ini memang sangat hebat, tetap masih mampu menjaga dan menguruskan kewangan keluarga dengan berjaya. Malah ada yang berjaya kerja dari rumah saja. Tak kurang juga yang bekerja di ofis untuk membantu suami.

Jom baca pengalaman ibu-ibu hebat ini,


Sy... Sy housewife somi pown keje biasa2 je... Sy sediakan tabung... Tok tabung kecemasan,tabung nk g jln2... Tiap kali gaji.. Somi akan masokkn... Xkisahla walau rm50 Tok brg baby time da sale mcm pampers ke beli dlm 3 pek tros... Blh tahan sbln 2... Bil2 sume kalau blh setelkan tros... Xnk tunggak2... Alhamdullilah stakat nie oke lg 

 Baru jd housewife full time hihii..resign sbb cian kat anak...awal pg kena hntr uma mil...ptg baru ambil...sejak umo 7m now dah 2y...gaji hsbnd sikit je...sya plan nk bntu dengan jual online...mmg sgt membantu...sambil tu blh lihat anak membesar depan mata...syukur alhamdulillah hsbnd seorang yg rajin bkerja...xkn tewas dgn sakit demam...duit ot kami simpan tuk masa dpn...

Saya,buat bussines online,jual smbal tempe kering,kerepek ubi pedas..produk kcntikam sume tula..gji suami bawah 5k jugak..
Mmg saya x amik tau kemana gaji dia..
Tp yg pasti dia bayar duit rumah,duit kete,segala bil tu dia yg buat la kira..
Kira mmg su x amik port langsung pasal duit dia.
Sebelum ada anak sy boros giler..
Mmg duit untung niaga habis ke bnda bukan2..
Skarang nk kluarkan duit pun pkir beribu kali..

1) kenal pasti belanja KEPERLUAN yg perlu komited..dah dapat figure, banding dengan jumlah pendapatan yang diperoleh
2) jika dah tolak2, baki negatif, ini bermakna, ada benda dlm senarai puan yg puan salah letak sebagai KEPERLUAN..boleh jadi ianya adalah KEHENDAK..semak semula list puan..jika sudah confirm semuanya adalah keperluan tetapi baki masih negatif, puan perlu downgrade keperluan yg ada..contoh, keperluan pampers anak mamipoko kne tukar drypers..atau, klu beras jenis jasmin super 5, tukar ke beras national..atau, susu ank jenama enfa tukar ke dumex..itu contoh lah..downgrade lah apa yg patot smpi ada sikit baki dlm tangan..klu ikut pengurusan kewangan yg baik, kena ada 10% BAKI dari jumlah pendapatan..klu tak dapat, baki rm50 pun jadilah..baki tu, masuk tabung..
3) kendian, puan senaraikan KEHENDAK puan..kehendak jangka masa panjang dan jangka masa pendek..jika ms panjang nak beli rumah, puan kira berapa byk nk simpan duit utk beli rumah..jangka ms pendek plak, contoh nak beli henpon baru..puan tgk lah berapa duit nak pakai..mana nak korek duit?BUAT EXTRA INCOME..duit baki yg menabung td, tak boleh usik..itu duit kecemasan..

disiplin, konsisten..in sha Allah, selesai masalah..

Saya,buat bussines online,jual smbal tempe kering,kerepek ubi pedas..produk kcntikam sume tula..gji suami bawah 5k jugak..
Mmg saya x amik tau kemana gaji dia..
Tp yg pasti dia bayar duit rumah,duit kete,segala bil tu dia yg buat la kira..
Kira mmg su x amik port langsung pasal duit dia.
Sebelum ada anak sy boros giler..
Mmg duit untung niaga habis ke bnda bukan2..
Skarang nk kluarkan duit pun pkir beribu kali..

Suami keja.gaji below 5k.sy suri rumah tangga dan buat bisnes online.suami sy bg gaji 80% kat saya tu bayar sewa.byr keta.byr bil.belanja dapur.sy jenis 1hb.bayar semua benda.tak da tunggakan pap pe.simpanan asb wajib masukkan walaupun sikit.dan yg paling penting duit emergency .contoh anak sakit ke.tayar pancit ke.keta rosak.alhamdulillah.sy tak da hutang tertunggak.duit untung perniagaan saya asingkan tiap bulan untuk akaun anak.

Saya xkeje, suami je keje.. Suami keje gomen kerani biasa. So fhm2 je la..xsmpi 2k sebulan.. Anak 4 org. 2 dh sekolah. Saya berniaga online sikit2. Alhamdulillah, skrg saya berniaga aiskrim homemade. Amik tempahan kenduri kendara. 2tahun kami kumpul duit, beli mesin dan kelengkapan.. Buat masa ni kami mmg xda simpan. Saya berkahwin dgn suami yang asalnya adalah 'zero'. tapi saya xkisah, sbb saya yakin rezeki Allah dan yang paling penting, kami bahagia.. 8 tahun dh berkahwin, kami xda masalah kasih sayang, cuma masalah kewangan je..huhu..

 kalu pk mmg xckup..so kite sbg istri xle nk mintak yg bkn2..huu..memendam rase jela..kalu dpt bonus ke ape ke bru la leh jimba2 sikit..hehe..sikit jela xle byk2 sbb kne pk mane tau de wktu2 susa d mse hdpn ke..
tp kalu atm card suami sy yg pgang insyaAllah leh save duit gji die.
tp kalu die yg pgang slalunye, x ckup akhr bln lg die ckp gaji da nk abis.(sy rase rokok pn 1 hal jgk,die slalu mkn kt luar pn 1 hal jgk)
lg 1 ni bg sy la ye ibu2..kne byk brsedekah kot, xkisala suami ke istri ke..sbb kalu byk brsedekah, kite rase mcm xckup je duit tu,kite akn terpk2 (ckup ke duit nk survive smpai ckup bln ni) tp at the end duit yg ade tu insyaAllah akn ckup smpai gji suami utk bln strusnye msuk...tu pd pndpt sy je la..huu..sharing is caring.. 
pstu sy amik nasihat mak sy, sikit mcm mane pn gji, pstikan tiap2 bln ade simpan xkisala sikit ke byk ke..mak sy pnye care yg sy ikut, cth gji RM 2455.98..mak sy akn simpan yg 55.98 tu.. 

sekadar berkongsi penglaman yg bru 8bln khwin..huhu.. sy berkhwin masa sy study thn akhir n skrg tgh tunggu posting utk mengjar jd spnjang khwin mmg suami yg tanggung sorang..gaji suami pn biasa2 je.. apa yg sy buat ialah langkh 1 buat senarai semua blnja hangus n hutang yg ada.. cth rmh sewa, kete,blnja dpur, bg parents n utiliti.. lngkah 2 asingkn duit utk byr semua tu.. lngkah 3 tetapkn tabungn cth rm50 sblan..wajib.. lngkah 4 duit baki yg ada dibhagikan utk tempoh sbulan spya dapat anggran blnja sehari bpe.. so lpas tu pndai2lh blnja ikut keperluan..

Sambungan KLIK - Isteri Urus Kewangan Keluarga II

No comments:

Post a Comment

SUPPORT

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email

Contact Form

Name

Email *

Message *

Penafian (Disclaimer)
suficreative.blogspot.my adalah perkongsian mengenai kekeluargaan, kesihatan, pendapat dan pengalaman penulis sahaja. Sebarang info yang berkaitan dengan isu perubatan dan melibatkan undang-undang adalah dibawah tanggungjawab anda sebagai pengguna. Dapatkan nasihat dari pihak bertauliah sebelum mengamalkan sebarang info terutama kesihatan sebagai langkah berjaga-jaga dan keselamatan.