Sunday, 25 January 2015

Isteri Urus Kewangan Keluarga IV

Sampai page yang ke 4, Ramai yang kongsi pengalaman sebenarnya, tapi tak dapat nak publish semua di sini, terima kasih pada yang sudi berkongsi pengalaman.

Kita sambung lagi,

Saya share pengalaman sikit, lepas VSS, saya tak dapat keje. masa tu pregnant. Husband pun tak dapat cari keje. sebelum ni dia keje, tapi tak dapat gaji. so sy yang soh benti. sementara nak tunggu kerja, dia hanya turun laut. kkdang ada lah RM50 satu malam, kkdg xde. paling banyk pun RM120 je satu hari kalau tak silap saya. Saya ada 'kerja' online. Gaji dalam RM600. 
Komitmen rumah, kereta, internet dll. Dengan berbekalkan sedikit modal dan ilmu yang ada, macam2 saya cuba lakukan untuk survive setiap bulan. Sambil amalkan apa yang ada dalam buku 'Mudahnya Menjemput Rezeki', setiap bulan, boleh je kami bayar hutang2, kami makan tiap2 hari, ntah..ada je rezeki tu Allah cukupkan. Alhamdulillah. 
- Solat jemaah dengan suami. Dugaan time susah ni besar. Ikatan kasih sayang sangat2 perlu. 
- Belanja dibawah keperluan
- Belanja jika perkara tersebut betul2 perlu. Rumah saya tak pernah ada astro. Tapi streamyx adalah wajib since itu sumber pendapatan saya. Oh ya! Hp saya pun masih hp cabuk. Tak de whatsapp bagai. Tapi, saya boleh berwhatsapp guna laptop dan buat duit darinya hehe  
- Tuntutlah ilmu untuk upgrade diri dan baiki diri. Salah satu sumber percuma internet. Gunakan untuk kebaikan. 
- Jangan hairan atau terikut2 orang lain. Be urself. Tutup telinga jika ada yang mengutuk. Tutup mata jika tak tahan godaan nak 'memiliki' kih2.. 

Now, husband dah kerja tetap. Saya dah bersalin pun dan saya masih meneruskan passion buat duit dari internet  

Ok..panjang sangat dah. All the best semua.

Sy pn tgh berusaha utk survive since dh resign 5 bln lps.rs perit sgt sbb gji sblom ni rm3k.skrg lgsom xde.komitmen byk al maklom lh dh kje lm.hutang krt,bank,cdt card.suami pn gji rm2k lbh je.xlama lg org baru dh nk kluar.skrg pn brg baby xbeli sgt lg sbb xmampu.rs sedih sgt.dlu hdup snang,skrg rs mcm susah sgt.nsb baik la sy alahan xley mkn smpai ke skrg.so kt bhgn mkn tu mmg dh jimat.skrg tgh buat insurans plak utk dptkn blk sumber pendptn.smoge ad la rezeki baby.kesian kt baby je tkot nnt xmampu nk berikn yg terbaik utk die.

1more thing spya rzki kita sntsa ckup even gaji x besar mn...sntsa jg dhuha kite...insyallh tuhan jg rezki kite...malah more than that...

Income husband sy 5k ke bawah
Kdg2 dpt la 5k tp bsnes kn ade up n down.so average 3000 tapi sbb dia bkerja sorg.sy xkerja.dan blajar lagi kn byar yuran lagi.rumah lagi kereta lagi mmg sbnrye xde simpan pon.huhu.ckup2 smua.
Anak sorg pampers susu dan kiteorg slalu sgt balik kg sbulan skli kl-klntn mmg duit cpt je abes
So ape yg sy buat sy bt bsnes on9.dropship je pon.tp mmg sgt mbntu.alhmdulillah.ade time sangkut nk byar yuran bljar sy.sy guna duit bsnes sy je.byr rumah kreta klo ade emeegncy sy akn tlg hubby sy.sy bt asb loan.stiap bln smpan.akhir tahun deviden bleh tlg hubby sy.yela income x tetp susah.ade time mewah ade time jd sengkek.nk bwt cmne kami msih muda lg umur 24&25 bnyk lg nk bljr urusan kewangan.

Nak ckp kt sni..kita kn sentiasa redha dgn ape yg kita dpt...bkn brgantung kpd manusia semata2..tp ingatlah Allah swt yg memberi rezeki kpd kita..
Sentiasa lah berdoa..bt solat dhuha..insyaallah rezeki kita melimpah2..d samping itu sedekah jgn d lupa kan... tu je tips yg boleh d kongsi kan... time kita sempit tu la kita sedekah xkira wang, makanan @ senyum wlpn dlm kesusahan jg sedekah...Insyaallah...jiwa kita sentiasa tenang..dgn setiap pemberian drNya..
Sy just nk kongsi bisness yg sy bt ni dlm seminggu alhamdulillah dpt 1k++, bisness biasalah..ada time bnyk..time sikit.. so..kna bt 5 akaun berasingan siap2..

Saya pun hwife jugak..
Masa mula2 kawen, kami bermula dgn hanya sebiji motor, sama2 bekerja. Adalah dlm 3k jika dicampur. Dgn 3k tu kami bayar sewa rumah dan beli satu demi satu barang2 kan rumah melalui tunai. Mula-mula kami beli peti ais dan dapur, sebab tu yang paling utama. Dan setiap bulan, saya akan masakkan bekal untuk kami sama2 bawa untuk makan waktu rehat. Bulan seterusnya, kami beli mesin basuh secara tunai. Dan dapat beli tv flat secara tunai. Pendek kata barang electric kami beli secara tunai. Hp pun jenama cap ayam je. Sikit2 kami beli kelengkapan rumah hanya melalui tunai. Bila saya hamil anak pertama, saya miscarriage.. Terus resign sebab stress. Cari kerja lain. Kebetulan hamil sekali lagi, fapat kerja baru. Masa tu, gaji pun kecik je, tapi tak terasa sangat. Pegi mana2 pun dgn motor je, bila dah bersalin, bawak baby pun naik motor jer.. Bila anak nak masuk setahun, saya sepakat dengan suami cari kerja lain yang gaji lebih besar. Dan alhamdulillah, dapat kerja baru, hamil anak no 2, dan dlm tahun sama, suami dapat beli rumah..bertambah2 rezeki.. 
Bersalin anak no 2, saya berhenti kerja. Sambil berniaga juga..dapat pulak anak no 3, rezeki ditambah, dapat beli kereta.. Akhirnya dapat tutup mulut orang.. Sekarang ni saya still tak kerja. Tapi suami memang kerja keras sebab dah banyak perbelnjaan wajib yang perlu dibayar. Walaupun suami seorang bekerja, gaji dia dah 2 kali ganda dari gaji kami masa mula2 kerja. Bersyukur sangat. Suami kata, ni semua rezeki dari anak2. Allah hantar sikit untuk kami melalui anak2.. Walaupun kami susah, kami tak peduli apa orang cakap. Ada orang kata, dah tau susah tapi asik nak beranak tiap tahun.. Padahal, anaklaj rezeki terbaik kami.
Bagi saya, saya bersyukur juga suami seorang yg sangat cermat dan teliti tentang perbelajaan, sebab dia pun berasal dari keluarga yg susah masa kecik2. Nak dibanding dengan saya yg dimewahkan ibubapa, semangat saya masih tinggi walaupun hidup susah. 
Setiap yang susah tu, untuk kita sentiasa dekat dengan pencipta kita, sebab bila kita hidup senang, belum tentu kita tunduk sujud pada tuhan. Jangan mengeluh dalam setiap kesusahan kita, sebab mungkin itu balasan dari dosa2 kita sama ada kita sedar atau tidak. Paling utama aurat kita dan ibadat kita, sentiasa la jaga..
Itu saja berkongsian saya. Moga bermanfaat..

 sy pon housewife.. gji hubs pon x smpai 3k ank 2.. untung dok quarters dan utk perubatan compny ade sdiakn insuran prcuma.. so kami ank branak if ade pape gne cover insuran je..syukur jimat kt situ.. brg² dapo ,pampers n susu ank,sgala² bil somi yg manage n tanggung.. saving utk anak dan utk sy pon die ade sediakn dlm acc.. alhamdulillah.. pagi n tghari sy sediakn bekal kalo x smpat die beli kt kantin tpi sy usaha jgk buatkn bekal utk die jimat... now sy bru 5 bln start niaga ciken cop delivery n skali je kluar modal rolling gne duit untung je utk restok brg² niaga.. da bkk gerai kcil²an.. smbil partime biz on9 if ade kelapangan kt gerai n kat umah.. alhamdulillah dri situ sy bole bli brg² kperluan dri sndiri .. dan yg plg pnting xnk nyusahkn somi nk soh bli itu ini.. ble ade duit lbih bru kami enjoy . .hehehe .. yg paling pnting somi slalu pesan jaga solat.. jaga hubungan dgn Allah.. inshaAllah sgala kesulitan ada pnyelesaian.. mudah²an semua mommies dimurahkn rezeki kesihatan dan kebahagiaan dunia akhirat.. amin² ya robbal alamin..
January 23 at 3:24pm · Edited · Like · 22

Tips kewangan

1. Dapat je gaji setelkan hutang dan bil2 yg ada..
(Pastikan jgn tertunggak)

2.Cuba berjimat.
(Cth masak hari2, bawak bekal utk suami n anak2)

3. Duit yg lebih simpan sedikit utk kecemasan.
(Cth rm50 sebln)

Saya fulltime hwife ,hsband bawa lori gj pun kdg 2k nak dpt 3 ke 4k pun ssh,kalo ada keja baru ada gj,xde kje xde gj,sama jugak kalo lori sihat alhamdulillah dpt jugak smpai 4k ....teringin jugak nak bantu suami tambah pendapatan..kadang2 teringin jugak nk kerja,tp trfikirkan ank2 terus hilang semangat.lagipun hsbnd x bagi kerja..kalo boleh nak jgk buat krja kat rumah,buat pndapatan tambahan..nak bisnes online modal xde,lagi susah kalo x reti bawak kereta mcm sy..ada yg sudi bg kerja kat sy x.hehehe

 Sy pun fully housewife..Gaji hubby kite xsmpai 3k pun.. Duduk plak di shah alam.. Paham2 la sewa sini brape alhamdulillah buat online bisness sedikit sebanyak boleh backup Dan Bantu suami walaupun xbnyk.. Kalau sis nk mula, mulala Dr Dropship..xperlu kuwa modal tp dpt untung.. Rasa dh cukup modal mulakan beli brg sendiri Dan meniaga.. Inshaallah rezeki Ada dimana2.. Yg penting usaha taw.. Good luck sis 
January 23 at 8:59pm · Edited · Like · 8

Td suami called (kami pasangan PJJ) sy brrcerita ttg post ini. Suami kata walau gaji puan suami isteri cukup2 tp Allah bg keluasan rezeki dr sudut lain spt anak2 yg mententeramkan jiwa. Puan2 jd kreatif dan tdk berkira. Anak membesar depan mata. Suami puan2 mkn dr hasil air tgn sendiri. (I wish i cud b like u..


Semoga bermanfaat untuk semua!!!











No comments:

Post a Comment

SUPPORT

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email

Contact Form

Name

Email *

Message *

Penafian (Disclaimer)
suficreative.blogspot.my adalah perkongsian mengenai kekeluargaan, kesihatan, pendapat dan pengalaman penulis sahaja. Sebarang info yang berkaitan dengan isu perubatan dan melibatkan undang-undang adalah dibawah tanggungjawab anda sebagai pengguna. Dapatkan nasihat dari pihak bertauliah sebelum mengamalkan sebarang info terutama kesihatan sebagai langkah berjaga-jaga dan keselamatan.