Sunday, 25 January 2015

Isteri Urus Kewangan Keluarga II

Sambungan dari yang pertama Isteri Urus Kewangan Keluarga , antara point utama dalam menguruskan kewangan keluarga,

1. Budget setiap keperluan
2. Berbelanja ikut keperluan bukan kehendak
3. Cari pendapatan tambahan

Jom kita sambung lagi baca pengalaman ibu-ibu hebat ini!

 sy...suami gaji xsmpi 2500 k...bnyk kometmn lg..sy akan minta siap2 rm500 sbulan utk blanja rmh...blnjani tmsuk mknan harian utk 1bln,kprluan anak..stiap blan akam simpan rm200@rm150...sy bli brng dpur hari rabu pg,jumaat mlm,ahd pg...mcmnilah strusnya...alhamdulillah cukup...sy tingal d gombak...mmg sempit ah sewa rmh rm450,keta,moto,bil2 lain..byr asb RM300 tptulah kena pandai2 jimat...suami anak llki wlau da kwin wajib bg mak mntua...kami akan bg ikut kmampuan...kdng xdpt bg...
January 23 at 1:07pm · Edited · Like · 5

sy pun x kje,suami keje sorang je..suami gaji 1k lbih je..dpt gaji tiap2 bulan msti abis,wat byar sewa,byar mcm2,beli lauk,beli susu ank...slalu balance kat tngan x smpai sratus..yg balance tu la yg sy msuk kn tabung..sikit2,lama2 jadi bukit...

 sy pun...gji hsbn x smpai pun 2k..tp alhmdulillah ade je rzeki...nk smpn mmg xde la...klo ade pun untk g klink ble ank skit...tp xpe prmlaan n pngajaran...klo tlak utang n duit sewa uma,brang dapo, api air sume,ade la bki negtive nye...klo nk bli ape2 sba je la..tnggu en.somi dpt bonus...hehehe.

Pucuk pangkal hati kita.. Pandai2 la susun atur. Mmg takkan pernah cukup, tu la ujian Allah bg kt kita. Saya xkisah sgt kalau xdpt nk melaram beli itu ni ( tpi sesekali ada duit lebih suami offer, kita rembat gak le..hehe).. Yang penting, kami dulukan keperluan anak2...

guna rules ni...

Cth gaji = RM5000

40 % dari 5000= belanja (agihkan kepada api, air, astro, susu anak, brg dapur, minyak kereta)

40 % dari 5000 = hutang tetap(kereta, rumah, bank etc)

20% dari 5000 = saving (boleh bahagikan masuk bank atau mana2 tmpt simpanan)

Dari sini kita boleh tgk mana yg cukup, mana yg x cukup...cth kalo hutang kita melebihi target 40% tu..kita boleh tarik sikit dari belanja..jika ada baki dari belanja dan hutang, boleh masuk simpanan..

Simple rules..lg mudah kita nak tgk monthky budget kita....buatlah..x susah..in sha allah dgn calculation ni akan bantu semua..
January 23 at 1:28pm · Edited · Like · 7

Alhamdulillah sy belum kerja, empat tahun kahwin suami je kerja, kesian  bulanan mmg cukup tapi xda saving 

Alhamdulillah setiap bulan suami berikan mak ayah dia, bayar tu bayar ni cukup2 je baki Hehe

Saya buat bisnes online jual produk qaseh,alhamdulillah syukur! Dah tiga bulan join, lepas tau untuk pampers susu anak dua orang! Alhamdulillah happy sangat rasa boleh tolong suami hehe

Nasihat saya, buatlah apa2 kerja, jual nasi lemak ke, upah jaga anak orang ke, upah basuh ngemas rumah ke, jual online ke, janji kita tak duduk saja kat rumah, Yes semua orang ada anak kan? Tapi semua boleh berjaya tau hehe

Paling penting, kita bantulah mak ayah kita semampunya, jangan anggap kita anak perempuan xleh buat apa, itu prinsip saya  

Nak join dropship qaseh? 
Pm wsapp su 0139650658
January 23 at 1:26pm · Edited · Like · 7

Awak jaga ank sendiri..lagi jimat..cuma jngn boros..kalau nak beli barang, cuba pesan kat diri..saya lebih suka ckp dengan diri saya,(ukur kain badan sendiri,biar orng lain nampak kaya,biar kita nampak miskin,asal makan pakai kita dan ank2 cukup) lagi satu,jngn berhutang...semoga kamu dapat merancang keluarga yg harmoni 

Sy s.rmh sepenuh masa..suami brgj 3k...sy sedia kn buku tuk senarai kn pe yg nk di byr..keta,sewa umah,bil api air,belanja anak sekolah,belanja brg dapur,hutang2 yg lain..mmg sy senarai kn..bkn sy control duit gj suami..tp kita sbgai isteri kne bijak atur kewangan keluarga..jgn serah pd suami je...dgn gj 3k ikut kn mmg x cukup..tp bkita kne pndai la...setiap bulan sy pasti kn semua yg sy senarai kn berbyr..xnk ketinggalan..bila ketinggalan mesti bulan yg akn dtg akan lari bajet..duit yg selebih nye baru la sy beli keprluan yg lain...n duit syiling mmg sy xkn guna..org lain simpan duit kertas..tp sy simpan duit syiling ..pelik sikit kn..mungkin stgh org x byk simpanan klu duit syiling..tp klu ari2 kita menabung duit syiling x mustahil lama2 jd bukit..dh de 2 botol duit syiling sy simpan...skrg hamil anak ke4...sy bli brg2 tuk dlm pntg pun scara ansur2..
Bila dh de anak ramai ni nk kena pandai la..atur kewangan..klu x gj 5k pun x cukup..
January 23 at 1:31pm · Edited · Like · 4

 Nk share ckit ye..sy n hubby kja gomen..sy krani je,hubby ckgu..ank dh 3..dok putrajya..mmg blnja besar..pham2 je la tska dh bpe,pmpers,susu,keta,rumah n sbgnya..even gji sy cmpur ngn hubby 6k pun x ckup..nk ujng bln msti stuck ckit..tp strt taun lps sy dh amlkn,sy x kn gna dwet rm20..lau da je dwet kler oren bki bli sy akn smpan..hubby plak dia jdkn hobi smpan tiap bln atlst 1 set dwet rm1,rm5,rm10 dan rm20..so 1 set rm36..kdg2 sbln 4 set dia smpn..alhamdulillah..dpt jgk mmbntu klau da emergncy..slain kta jdkn hobi bley jgk kta wat smpnan..

sy nak kongsikan pengalaman sy... sy ms mula2 kerja gaji sy hanya 1200.dgn gaji tersebut sy simpan skit2 sebelum berkahwin dan sy khwn suami br semester 2 ms tu suami sy study lg.sy yg tanggung segala2nya selama 4thn.. sy selesaikan bil2 air,elektrik... bila dah ade anak...sy tak mampu utk bagi duit pada suami..suami mohon pinjaman ptptn... pnah sy mkn megi... berpuasa... berbelanja pada yg perlu.... adakalanya tak cukup duit... tp sy diamkan sahaja...skrg dah ok skit...cuma yg penting sy selalu belanja mengikut senarai yg sy tulis tiap2 bulan...gi keje bawal bekal... skrg allhamdulillah.... suami dah kerja....

pcye rezeki ank2 tu sntiase ade..kalau dpt ingt/beri duit kat mak ayh lgi bgs,sbb kite akn rse rezeki tu sntiase ade..dh jdi srirumah jgn boros,beli ikut kmampuan..cm sy,asben bgi duit tiap bln rm300 gitu sy akn smpn..smpan bertahun2 pon ok,kt situ sy dh blh beli henpon ke nk g jln2 langkawi ke dh blh.hehe..gune duit tu balik.jgn kedekut dgn suami..lgi 1 syukurnye suami sy tak merokok,dri situ je dh blh mnyimpan walau gaji bwh 5k

Sambungan KLIK - Isteri Urus Kewangan Keluarga III

No comments:

Post a Comment

SUPPORT

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email

Contact Form

Name

Email *

Message *

Penafian (Disclaimer)
suficreative.blogspot.my adalah perkongsian mengenai kekeluargaan, kesihatan, pendapat dan pengalaman penulis sahaja. Sebarang info yang berkaitan dengan isu perubatan dan melibatkan undang-undang adalah dibawah tanggungjawab anda sebagai pengguna. Dapatkan nasihat dari pihak bertauliah sebelum mengamalkan sebarang info terutama kesihatan sebagai langkah berjaga-jaga dan keselamatan.