Thursday, 29 January 2015

Cara Mudah Pasang Meta Tag Blog 2015

Meta Tag

Pernah dengar tak pasal Meta Tag? Sebenarnya setelah blog ni berumur 4 tahun, baru hari ni nak pasang Meta Tag. Ho ho ketinggalan keretapi betul.

Selama ni tulis blog langsung tak ada ilmu nak naik kan SEO, apa pula seo?...kalau anda newbie dalam bidang menulis blog ni, serius memang tercenganglah jawabnya dengan istilah-istilah Tutorial yang ada untuk jadikan blog kita sentiasa 'up to date'.

Senang cerita, semua istilah, SEO,Meta Tag, Page Rank, Traffik, UV, EPC dan macam-macam lagi adalah antara istilah yang diguna untuk naikkan trafik ke blog kita.

Apapun balik ke tujuan asal entri ni nak ajar macam mana nak pasang Meta Tag pada blog guna cara yang paling mudah, mudah sebab baru sekarang baru berjaya pasang huhu.

Caranya, **ini amatur punya tutor, hanya sesuai untuk student newbie, yang dah expert sila tambah tunjuk ajar ya.

1. Masuk ke dashboard ---> Template --->Edit HTML

2. Cari Kod ** tekan Ctrl F untuk Cari Kod 

<b:include data='blog' name='all-head-content'/>
atau
<title><data:blog.pagetitle/></title>
atau
<title><data:blog.pageName/> - <data:blog.title/></title>
atau
<title><data:blog.title/></title>

3. Delete salah satu kod di atas dan gantikan dengan kod di bawah;

<b:if cond='data:blog.url == data:blog.homepageUrl'>
<title><data:blog.pageTitle/></title>
<meta content=' ISI DENGAN DESKRIPSI BLOG KITA ' name='DESCRIPTION'/>
<meta content=' ISI DENGAN KEYWORD BLOG KITA ' name='KEYWORDS'/> </b:if>
<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'>
<title><data:blog.pageName/></title>
<meta expr:content='data:blog.pageName + &quot;, &quot; + data:blog.title + &quot;, &quot; + data:blog.pageName' name='Description'/>
<meta expr:content='data:blog.pageName + &quot;, &quot; + data:blog.title + &quot;, &quot; + data:blog.pageName' name='Keywords'/>
</b:if>
<meta content='index, follow' name='robots'/>
<meta content=' NAMA PENGGUNA BLOG ' name='author'/>
<meta content=' TAHUN, ISI DENGAN JUDUL BLOG KITA ' name='copyright'/>
<meta content='1 days' name='revisit-after'/>
<meta content='id' name='language'/>
<meta content='id' name='geo.country'/>
<meta content='Malaysia' name='geo.placename'/>
<meta content='all-language' http-equiv='Content-Language'/>
<meta content='global' name='Distribution'/>
<meta content='global' name='target'/>
<meta content='Malaysia' name='geo.country'/>
<meta content='all' name='robots'/>
<meta content='all' name='googlebot'/>
<meta content='all' name='msnbot'/>
<meta content='all' name='Googlebot-Image'/>
<meta content='all' name='Slurp'/>
<meta content='all' name='ZyBorg'/>
<meta content='all' name='Scooter'/>
<meta content='ALL' name='spiders'/>
<meta content='text/html; charset=UTF-8' http-equiv='Content-Type'/>
<meta content='true' name='MSSmartTagsPreventParsing'/>
<meta content='blogger' name='generator'/>
<meta content='general' name='rating'/>
<meta content='never' name='Expires'/>

Gantikan kod yang berwarna biru dan klik Save Template.

Bila dah Save dan tak ada 'error' yang keluar maknanya dah berjayalah tu.

Selamat bertutorial dan Semoga berjaya!














No comments:

Post a Comment

SUPPORT

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email

Contact Form

Name

Email *

Message *

Penafian (Disclaimer)
suficreative.blogspot.my adalah perkongsian mengenai kekeluargaan, kesihatan, pendapat dan pengalaman penulis sahaja. Sebarang info yang berkaitan dengan isu perubatan dan melibatkan undang-undang adalah dibawah tanggungjawab anda sebagai pengguna. Dapatkan nasihat dari pihak bertauliah sebelum mengamalkan sebarang info terutama kesihatan sebagai langkah berjaga-jaga dan keselamatan.